Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Synen på arbetskraft har hårdnat

Replik till artikel den 2 januari - Historiskt låg arbetslöshet

Kjell Carlsson ger i artikeln i Smålänningen den 2 januari en ofullständig och felaktig bild av arbetsmarknaden. Sverige har idag under högkonjunktur en arbetslöshet på cirka 300 000, 2018-12-14 och hamnar på 20 plats bland industriländer. (Källa: Eurostat via Macrobond www.ekonomifakta.se). Siffran inkluderar även sysselsättning som är skapad och finansierad med skattemedel.

Till en utskriven platsannons kommer det alltifrån 50 till 500 ansökningar. Bara en kandidat av några få utvalda kommer slutligen att anställas. Det finns inte arbetsplatser och behov hos företagen för alla som söker ett arbete/tjänst i Sverige idag. Hans påstående; om att de som idag går arbetslösa har för låg utbildning är inte en generell förklaring. Tyvärr är det alltför många välutbildade med rätt kompetens och yrkeserfarenhet som inte får en anställning.

Ett hån

Kjell Carlssons uttalade om att arbetslösheten är för låg är oförskämt och ett hån mot alla som förgäves söker ett arbete. Uttalandet; Jag ser inga moln låter som att han inte vill se verkligheten. Långt fler än 1 000 jobb försvinner varje år när produktionsindustrin slår igen, flyttar ut befintlig produktion samt förlägger ny produktion till låglöneländer. "Vartannat jobb automatiseras inom 20 år - 2,5 miljoner jobb i Sverige påverkas", skriver Stiftelsen för Strategisk forskning i sin rapport som undersöker hur robotiseringen kommer att påverka den svenska arbetsmarknaden. Trogen personal skall bort bara för att de nu har fel kompetens och inte får omplacering eller internutbildas till andra tjänster, se Ikea. Synen på arbetskraft har hårdnat.

Ett misslyckande

Arbetsförmedlingen klarar inte av att förmedla alla jobbsökanden till en anställning eller inte ens till en tillfällig sysselsättning. Detta trots alla skattefinansierade modeller som nystartsjobb, etableringsstöd, extratjänster och så vidare. Det råder inte full sysselsättning på någon ort och här finns verkligen ingen anledning till självbelåtenhet hos Arbetsförmedlingen. En arbetslöshet på tre till fem procent ignoreras, varje fullt arbetsför person som inte kommer i arbete är ett misslyckande. En 55 åring har tolv år kvar att arbeta med nuvarande regelverk, men ges ingen prioritet hos Arbetförmedlingen.

Efterlyser lösningar

Uttrycket "ej anställningsbar“ är egentligen bara en omskrivning av en brist på utbildning, viss kompetens eller otillräckliga kunskaper i svenska språket. Men, det finns lösningar på alla problem om man bara vill och den viljan måste finnas även hos arbetsgivarna. Jag efterlyser mer pragmatiska lösningar och målsättningar.

Bristen på arbetskraft uppstår till stor del av att företagen främst söker unga nyutbildade personer. Kandidater över en viss ålder sorteras ut, även de som är väl kvalificerade. Åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden som förekommer genomgående hos näringslivet och även hos kommunerna skadar samhället. Här finns mycket att göra genom att övertyga rekryterare och beslutsfattare till att ändra attityden. Yrkesverksamma måste kunna byta eller hitta ett nytt jobb även efter 45 utan att riskera att hamna utanför arbetsmarknaden. Sverige har inte råd att utestänga välutbildad och motiverad äldre arbetskraft i någon bransch.

Thomas Carlsson

LÄS MER: Historiskt låg arbetslöshet