Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Takspecialisten Claes – ”Behåll de gamla takpannorna”

Som villaägare är takets skick ett vanligt orosmoment men takspecialisten Claes Ek och hans kollegor manar till lugn.

Mycket kan verka skrämmande när det kommer till tak. Mossor, alger, sprickor och kostnaden av att lägga är farhågor som kan hålla vilken villaägare som helst sömnlös.

-Vi ser en förändring i klimatet med högre temperaturer, luftfuktighet och tillsammans med surare nederbörd bidrar det till snabb påväxt av mossor, alger och mögel, säger Claes Ek på JCS Takspecialisten AB.

Kontakta JCS för en säker och kostnadsfri kontroll

Gamla pannor är bra pannor

Han har själv arbetat med tak och takbehandlingar i många år och vet att det är skillnad på olika sorters tak och behandlingar.

-Det är enorm skillnad på kvaliteten hos gamla och nya takpannor. De gamla är tillverkade på ett annat sätt än dagens och brukar klara sig väldigt bra i decennier. Det gör inte nya på samma sätt, säger Claes. Men till slut kan det vara läge att göra något.

Så länge det inte är för många pannor som är trasiga är det bästa att behandla taket för att förlänga livstiden på det befintliga taket, menar han.

-Förr gjordes saker för att hålla längre. På mitt eget tak från 1972 växte nästan 10cm mossa och det var bara två pannor på ungefär 200 kvm som var dåliga.

Claes tog tag i problemet och gjorde precis samma behandling som de han och hans kollegor på JCS gör åt sina kunder.

-Vi börjar med att tvätta av takpannorna med en speciell maskin och högtryckstvätt. Därefter går vi över hela taket för att se till att takpannorna är hela eller om det finns andra skador. Eventuella problem åtgärdar vi såklart. I mitt fall hade jag två takpannor som var dåliga, resten såg bra ut.

När taket sedan är rent och grundligt genomgånget är det dags för det roliga.

-Då grundmålar vi för att skapa ett skydd som håller i generationer. Sedan målar vi taket i en speciell färg med nanoteknik som ger en fantastisk finish samtidigt som taket skyddas på bästa sätt. Vattnet pärlar sig i princip och det gör att mossa och alger får väldigt svårt att fästa sig på takpannorna.

Han jämför behandlingen med att lämna in sin bil för en keramisk behandling.

-Behandlingen går in på djupet och håller väldigt länge i jämförelse med andra produkter.

Fler före- och efterbilder från JCS

Många fördelar

Det finns många vinningar i att behandla sitt tak istället för att byta ut det, menar Claes.

-För det första är det miljövänligt. Genom att vara rädd om och ta hand om sina befintliga takpannor ger du längre livslängd på det som redan ligger på plats och du behöver inte använda dig av alg- och mossbekämpningsmedel, säger han. Dessutom kan behandlingen hålla längre än vad de nya takpannorna hade gjort.

En annan är att det är mer prisvärt att göra en takbehandling, menar Claes.

-Att göra vår behandling kan spara dig upp till 70% av priset för att byta ut takpannorna helt och hållet.

Tidsbesparande och säkert

Det går också betydligt fortare att göra en takbehandling än att byta taket.

-Alltihop kan göras bara på några få besök, säger Claes.

Han menar också att deras besök inte behöver utsätta dig som villaägare för risker.

-Vi behöver inte gå in i ditt hem utan kan sköta allt på tryggt avstånd, något som känns viktigt att poängtera nu mitt i coronakrisen. Kvalitet och kundnöjdhet är allt för oss och du som har fått ditt tak behandlat av oss kommer kunna känna dig trygg med att du har fått det bästa som marknaden har att erbjuda. Du ska vara lika nöjd den dagen vi är färdiga med behandlingen som om tio år.

Besiktningen av taket är kostnadsfri och den som bokar innan nu kan njuta av ett vackert tak innan midsommar.

-Boka in besiktningen, välj vilken färg du vill att ditt tak ska ha och njut i decennier, avslutar Claes.

Kontakta JCS för en säker och kostnadsfri kontroll