Den förre Ljungbypolitikern Rashad Alasaad (S) anhölls under onsdagen misstänkt för människosmuggling.

Det var i början av oktober 2019 som Expressen avslöjade att Alasaad hade smugglat in flera personer i Sverige i utbyte mot pengar. I ett klipp som Expressen filmat med dold kamera erbjuder den dåvarande S-politikern hjälp med att smuggla ett barn från Grekland till Sverige.

Därefter inledde gränspolisen en förundersökning om människosmuggling.

Under onsdagen anhölls han alltså då, enligt Expressen, ett tiotal poliser åkte till hans bostad i Ljungby.

– Personen är hämtad till förhör och anhölls därefter. Han har rätt till en försvarare och det håller man på att ordna fram, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford och fortsätter:

– Jag vill inte uttala mig om omständigheterna kring hämtningen men jag har inte hört något annat än att det ska ha gått lugnt till.

”Utredningen går in i en ny fas”

Mannen hämtades in till polishuset i Växjö under onsdagsförmiddagen.

– Det har pågått utredningsåtgärder under hösten och vintern. En begäran om hämtning till förhör har redan funnits ute ett tag och nu har han hämtats. Utredningen går nu in i en annan fas. Vi får se om mannen ska stanna kvar i Växjö eller om han kommer att flyttas men vi får se, jag har inte fått tag på åklagaren än, säger Ewa-Gun Westford.

Rashad Alasaad var tidigare ersättare i Ljungbys kommunfullmäktige samt i kultur- och fritidsnämnden. Kort efter att avslöjandet om människosmuggling lämnade han alla sina politiska uppdrag.

Relaterat till artikeln