Tiraholms Fisks affärsidé imponerar. Av 142 gårdar har företaget lyckats bli en av sex finalister i en nationell tävling.

"Din gård – din möjlighet" heter tävlingen som Landshypotek Bank står bakom.

– Vi är väldigt smickrade för alla röster i första omgången och för juryns fina motivering. Finalplatsen är ett kvitto på att vår verksamhet och engagemang är viktiga för landsbygden både här i Småland och i hela Sverige, säger Malin Ekwall på Tiraholms Fisk.

Tittat på affärsidén

Juryn utsåg finalisterna genom att titta på deras affärsidéer, både utifrån de förutsättningar som finns på gården och dess potential att skapa lönsamhet och långsiktighet som företag på landsbygden.

Nu är det upp till allmänheten att rösta fram till den 30 maj. Vinnaren koras den 3 juni och förstapriset är bland annat en summa på 50 000 kronor.

Övriga finalister är Gårdsfisk, Hampabode, Skrea Backe, Stallyckan och Ängebäck Trädgård.

Ett familjeföretag

Anläggningen ligger i Tiraholm, vid Bolmens västra strand, i Hylte kommun, alldeles intill gränsen till Ljungby kommun.

Tiraholms Fisk bedriver yrkesfiske och här finns Sveriges enda insjörestaurang. Förra året kompletterades verksamheten med hotell- och konferensmöjligheter.

Gården som drivs av två generationer sida vid sida har funnits i familjen i snart 100 år och har under den tiden gått från jordbruk till turistverksamhet med fiske i fokus.