När jag nu tittar tillbaka på åren som gått kan jag konstatera att sedan 2009 har utveckling i föreningen varit otroligt positiv och antalet registrerade tjej och damspelare har ökat med cirka fem nya spelare varje år. I dagsläget finns runt 50 spelare, och det mest glädjande i det hela är att endast ett fåtal slutar. Detta bidrar till att Troja växer och vi kan stoltsera med en förening som är inkluderande, oberoende av kön.Allt är dock inte en dans på rosor och utmaningarna är ibland många. Faciliteter och utrymmet i arenan är en av dessa, material skall förvaras och omklädningsrum ska erbjudas alla föreningens lag. En annan utmaning är istider för träning och matcher, dessa saker är kanske inte alltid en självklarhet givet för alla, även om vi snart passerat 2019. Där är kommunen en viktig kugge och samarbetspartner i att ge oss som förening förutsättningar och möjlighet att växa.

Tjejverksamheten växer så det knakar och det ser verkligen positivt ut för framtiden. I år är det premiär för tjejlag i seriespel. Där får tjejerna möjlighet att spela med andra tjejer och detta kommer förhoppningsvis medföra att ännu fler börjar med sporten. Vi kan även addera Ljungbys nya hockeygymnasium för tjejer, där det ges möjlighet att utvecklas som individ i en bra hockeymiljö, i Troja!

Damlaget I år presenterades ett projekt ”15 tjejer till orten” där också styrelsen tog ett beslut, vi skulle jobba för att få tjejer att flytta till Ljungby. Sagt och gjort, enkelt? NEJ! Damlagets tränare, Johan Lindh, och jag tog kontakt med hela 50 svenska spelare, fick napp på endast en, som två veckor senare tecknade ett kontrakt med högsta ligan! Detta innebar av vi fick börja titta utanför landets gränser och resultatet blev 5 utländska spelare från Danmark, Kroatien och Island som adderades till Trojas damlag. Dessa tjejer är troligen de mest tacksamma individer jag någonsin träffat, de vill inget hellre än utvecklas som personer och hockeyspelare, och ger allt för ishockeyn. Damlaget trupp består idag av 25 spelare, vi har en bredd och konkurrens i laget som vi inte haft tidigare.Resan att starta upp ett damlag i ishockey har för mig som person varit både tung, glädjerik, tårfylld och framför allt lärorik. Det har alltid funnits personer som stått vid min sida, såsom Öye, Hasse, Stefan, Micke, Martin och Johan för att nämna några, och dessa har alltid backat upp när det blåst. Att slåss för alla människors rättigheter har för mig varit en självklarhet, men visst hade det varit lättare om min dotter hade valt balett, ridning eller någon annan kvinnodominerad sport. Men jag gillar utmaningar, att testa gränser och det är kanske därför man jobbar som hockeydomare.

Nu blickar vi framåt och en ny säsong står för dörren, hemmapremiär mot Linköping fredagen den 11/10 kl.19.30. Laget och vi alla som jobbar inom Troja ser gärna att just du och en kompis kommer till Ljungby Arenan för att stötta vårt damlag!

Morgan Johansson, initiativtagare till Trojas Damlag