Det är polisen i Gävleborgs län som har nystat upp jättehärvan med åldringsbrotten. På onsdagen väcks åtal i Hudiksvalls tingsrätt, rapporter SVT Gävleborg.

De två parens brottsturné har sträckt sig över ett större område i Sverige i slutet av 2017. Tidningen rapporterade då om att en våg av stölder mot äldre människor hade skett i Jönköpings län och att det var två misstänkta kvinnor som var efterlysta för brotten.

Relaterat till artikeln

– De har lurat sig in i deras bostäder genom att en av kvinnorna har ringt på och bett om att få fylla på en flaska vatten eller sagt att hon är utsvulten och ber om något att äta. Medan hon fått vatten eller mat har den andra kvinnan gått in och rensat bostaden på guld, pengar och värdesaker, säger Roger Wiik, utredare på polisen i Hudiksvall, till SVT Gävleborg.

I december 2017 greps två av personerna, som är hemmahörande i ett annat EU-land, i närheten av Hudiksvall. De släpptes kort därefter i brist på bevis, men medan utredningen pågick stärktes misstankarna och de två paren blev internationellt efterlysta. Ett av paren greps senare i Danmark medan det andra paret frivilligt tog kontakt med polisen i Hudiksvall.

Polisen i de misstänktas hemland har även bistått i utredningen. Polisrapporterna därifrån visar att de två paren under de senaste åren bland annat har köpt dyra bostäder, men att det inte finns något som tyder på att pengarna har tjänats på ett hederligt sätt.

Totalt har omkring 200 åldringsbrott i Sverige utretts, men kammaråklagare Christer Sammens har nu valt att väcka åtal i 34 fall där bevisningen anses övertygande.

– Vi kunde med hjälp av telefonmaster se hur de hade rört sig och att det stämde med platser och tidpunkter för var åldringsbrotten hade begåtts. Vi kunde se att de, via en bokningssajt, hade bokat boende mellan de aktuella brottsplatserna, säger Roger Wiik till SVT Gävleborg.

Brottsoffren har enbart varit äldre människor, den äldsta så gammal som 98 år. Medan polisutredningen pågått har flera av de utsatta åldringarna avlidit, enligt polisen.

Tre av de fyra misstänkta har erkänt brotten.