Det var den 18 november förra året som

En man som var ute och gick i skogen blev misstänksam och larmade polisen när han hittade flera paket, delvis gömda på marken.

Polisen kom till platsen vid 19.30-tiden på kvällen. När de närmade sig platsen kunde de höra att en man sprang till skogs och de såg en bil på platsen.

En polishund sattes in för att spåra, men mannen försvann spårlöst i skogen och polisen har inte lyckats hitta honom.

Den andre mannen hann inte lämna platsen, han greps av polisen och anhölls för grov stöld, alternativt häleri.

Polisen hittade 18 datorer, varav ett antal läsplattor, äldre sedlar och ett 80-tal designsmycken i tjuvgömman i Axhult.

Datorerna i tjuvgömman låg i paket och var inlindade i plast och folie.

Stöldgodset kom från ett tiotal inbrott i bostäder i Skåne, Halland och Småland. Ett av inbrotten hade skett i Ljungby och ett i Älmhult, enligt polisen.

Värdet på stöldgodset kan uppskattningsvis , enligt polisens bedömning i höstas.

Mannen som greps är i 30-årsåldern och hemmahörande i ett land i Östeuropa.

– Vi vet att han kom till Karlskrona med färjan från Polen i början av november förra året och att han färdades med en annan man, säger Olof Gustafsson, polisassistent vid utredningsenheten på polisen i Ljungby.

– Vi har hittat fingeravtryck från en man på emballaget till datorerna som stals. Vi har identifierat honom, men vi tror inte att han är kvar i landet och vi tror inte att det går att hitta honom och åtala honom nu i detta skedet, lägger han till.

Den misstänkte gärningsmannen häktades i november och han har suttit häktad sedan dess.

Enligt polisen kommer han snart att åtalas för grov stöld och för häleri.

– Åklagaren väcker troligen åtal mot mannen nu på fredag och sedan kan huvudförhandlingen hållas i nästa vecka, tror Olof Gustafsson och fortsätter:

– Mannen förnekar brott, han säger att han har kommit till Sverige för att söka jobb här. Men vi har lyckats knyta honom till två inbrott i Halmstad med hjälp av teknisk bevisning, och det är i de fallen han åtalas för grov stöld.

– Sedan åtalas han för häleri av stöldgodset för de inbrott som vi inte har lyckats knyta honom till, han var ju på platsen när vi kom och vi har även hittat hans fingeravtryck på paketen i skogen.

Några timmar efter att polisen hittade tjuvgömman lyckades man härleda två datorer som hade stulits vid inbrott i Örkelljunga och Hässleholm samma dag som tjuvgömman upptäcktes.

Nu har polisen återställt samtliga 18 datorer och läsplattor till de rättmätiga ägarna.

– Det var inte så svårt, på de flesta datorerna kunde man se namnet på ägarna när man slog på dem. Några av datorerna spårade vi med hjälp av Apple och serienumret, förklarar Olof Gustafsson.

Men nu återstår det för polisen att hitta ägarna till de stulna smyckena som är ett 80-tal till antalet och till sedlarna. Det mesta av det saknar fortfarande anspråkstagare.

Majoriteten av smyckena är designsmycken av bland annat kända svenska varumärken. Inget av smyckena är i äkta guld och alla saknar personliga inskriptioner.

De är värderade till över 30 000 kronor. Smyckena hittades i en väska vid tjuvgömman, i den fanns även ett 20-tal 5 och 10-kronorssedlar och en inköpslista.

Nu går ut med en efterlysning på Facebook med hjälp av inköpslistan.

Om man har blivit bestulen på designsmycken hösten 2016, eller har upplysningar att lämna ska man ringa till polisens tipstelefon på telefonnummer 114 14, eller ta kontakt med Olof Gustafsson på polisen i Ljungby.