Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomma hus på landet kan hjälpa kommunen att växa

Ljungby borde göra som Falkenberg och Örnsköldsvik och inventera vilka hus som står tomma för att sen försöka få dem bebodda.

Det menar Socialdemokraterna i en motion. De menar att Ljungby kommun kan dra nytta av den idé som ”Lev din dröm i Falkenberg” har arbetat med. Inom det projektet har tomma och obebodda hus kartlagts, och för drygt ett år sedan hade kommunen fått loss cirka 50 fastigheter. 30 av dem har därefter fått nya ägare eller hyresgäster.

Det arbetssättet ser Socialdemokraterna som ett sätt att få landsbygden att utvecklas.

”Det kan vara svårt att få lån till nybyggnation på landsbygden idag. Kanske både ekonomisk och även miljömässigt hållbart att köpa ett hus på landet och renovera det. Framförallt är det socialt hållbart att se till att hela kommunen skall leva” skriver partiets representanter i motionen.

I ett första läge vill Socialdemokraterna att en inventering ska genomföras, och att resultatet av denna ska redovisas för kommunstyrelsen, som sedan kan besluta om hur man ska arbeta vidare.