Trarydsallén i Traryd har under flera år behövts åtgärdas.

– I fyra eller fem år har jag hållit på och tjatat om det här. Nu ska de göra i ordning hela sträckan till Tovhult med början i Strömsnäsbruk, säger Göran O Persson som är bosatt i Traryd.

Via "Säg vad du tycker" skriver Markaryds kommuns tekniske chef, Lennart Hägelmark, till Göran O Persson att när det gäller Trarydsallén så har kommunen under lång tid haft en dialog med Trafikverket. Hägelmark förklarar:

"Tyvärr har inte Trafikverket budgetmedel till att färdigställa samtliga arbeten från 2020."

Men Lennart Hägelmark fick nyligen ett meddelande från Trafikverket där det står:

"Vi har eventuellt möjlighet att få loss medel för att påbörja arbetet med rondellen och ytorna kring den, redan i år. Det skulle i så fall kunna genomföras till hösten, med förberedande arbete och markberedning, samt insådd i rondellen och i de refuger som ska ändras, tidig höst".

Efter semestrarna

Ett möte angående Trarydsallén ska ha hållits den 28 juni i Traryd. Göran O Person berättar att snart ska Trarydsallén börja åtgärdas.

– Det ska bli efter semestrarna. Det finns en plan för det, säger han.

Det tog alltså några år att få någonting att hända och Persson konstaterar:

– Trägen vinner.

Smålänningen vill titta närmare på planen angående Trarydsallén och de arbeten som ska göras. På Markaryds kommuns tekniska kontor har man dock ingen information om detta just nu.

Kerstin Andersson, teknisk handläggare på Markaryds kommun:

– Jag har försökt få fram info om Trarydsallén. Har frågat gatu-parkchefen som är på semester men ändå svarat att hon inte är inblandad i detta.

Men det pågår diskussioner.

– Det pågår nog kontakter med myndigheter (Trafikverket), men inget är dokumenterat eller tagits politiska beslut om. Lennart Hägelmark är den som vet något om frågan. Han har semester och är tillbaka 12 augusti, säger Kerstin Anderson.

Stor rishög

I "Säg vad du tycker"-meddelandet till Tekniska kontoret tar Göran O Persson kommunen även upp den skogsavverkning som utförts intill Södra Stationsgatan i Traryd. Frågan är vad händer med all grenar och ris som är lämpliga att flisa, vilket inte är en vacker syn i centrala Traryd, undrar Persson.

Det är, enligt Lennart Hägelmark, Skogssällskapet som förvaltar kommunens skog och som gjort skogsavverkningen intill Södra Stationsgatan. Hägelmark skriver i sitt svar:

"Det är inte meningen att en stor rishög ska ligga centralt i Traryd."

Därför kontaktades Skogssällskapet i juni om detta.

I Traryd finns också många gatuskyltar, påpekar Persson, som är "illa åtgångna och smutsiga". Han föreslår att detta jobb skulle kunna vara något för kommunens sommarjobbare. Dock har man tidigare försökt tvätta gatuskyltarna med dåligt resultat men man beslöt sig då för att byta ut de sämsta skyltarna.

På den norra delen av Vaktvägen finns det dessutom en fastighet, skriver Persson, där man låter buskar och träd växa ut så att det upptar hela trottoaren, det samma är det på Norra Stationsgatan utanför "turisthotellet". Det är ett ärende som nu skickats över till kommunens miljö- och byggenhet.