De fyra representanter från Ljungby, Roger Johansson, Mattias Weinhandl, Oscar Fantenberg och Jacob Larsson i ishockeyns mest ärofyllda liga NHL kanske kan tyckas stå sig lätt gentemot Stockholms 43 stycken eller Örnsköldsvik och Göteborgs 14. Men när Shopalike.se undersökte saken visar det sig att Ljungby och Troja är en av Sveriges främsta plantskolor av NHL-spelare. Åtminstone sett till procentuell andel av befolkningen.

Man har dividerat antalet NHL-spelare från varje kommun sedan 1932 med antalet invånare i respektive kommun och kommit fram till att Ljungby tillhör Sveriges 20 främsta kommuner med 0,014% av befolkningen som nått NHL. Främst är Munkfors med 0,079%, tätt följd av Övertorneå och Bjurholm på 0,048% respektive 0,041%, enligt sajten som genomfört undersökningen.

Men med talanger som Arvid Holm, Pierre Engvall med flera i startgroparna till en fin karriär finns det möjligtvis anledning att tro att Ljungby har möjlighet att förbättra sin placering i framtiden. För att inte tala om damsidan.