– Vi vill förmedla den känslan vi har till de som bestämmer, inledde Suzane Christoferson mötet som Trygga vår landsbygd hade bjudit in till i Sunnerbohallen.

Hon berättade om att många inte vågade sova om nätterna och att de sover i skift på grund av en otrygghet.

Lars- Ove Johansson, ordförande för LRF Sydost, var också moderator under kvällen och berättade han får samtal från oroliga medlemmar.

Under kvällen var det flera som hade varit utsatta för brott som ställde sig upp och berättade om sin upplevelse, ofta besvikna på polisens bemötande.

Annika Stenberg, regionpolischef, tror att den nya polisorganisationen kan bli en förbättring.

– Lokalpolisområdena med våra lokalpolisområdeschefer är hjärtat i vår nya polisorganisation. Vårt mål är att hälften av våra medarbetare ska finnas ute i polisområdena.

Hon menar även att tillgängligheten ska bli bättre. I april nästa år, när nya organisationen sjösatts fullt ut, ska man hamna i en regional telefonkö, och inte nationell, som det varit nu.

– Vi kommer att svara i telefon när det ringer, sa Annika Stenberg och hela publiken applåderade.

Annika Stenberg menar att de kan bli bättre och att ett mål i den nya polisorganisationen är just att öka den upplevda tryggheten i den nya polisorganisationen.

– Även om ni inte har alla gånger fullt fog för rädslan. Den upplevda rädslan är större, sa hon.

Carl-Gustav Fridolfsson, chefsåklagare, menade att man kan göra en hel del själv.

– Vi är beroende av att folk märker sina grejer och personliga tillhörigheter, så att det går att koppla till en person. En annan förutsättning är att man anmäler brottet och att folk är beredda att vittna. Det ser jag som en nyckel i beviskedjan.

En av dem som ställde sig upp och berättade sin historia var Marianne Karlsson från Södra Ljunga. En natt hörde hon hundarna skälla och såg tre män smyga omkring utanför hennes hus. Hon ringde polisen men fick svaret att de inte hade en bil att skicka eftersom den var tvungen att stå utanför Terraza i fall det skulle hända något.

– Varför måste det vara poliser där i fall det händer något och inte hos oss där det händer, undrade hon.

Carl-Gustav Fridolfsson fick frågan om inte beviskraven var för höga.

– För fällande dom ska det vara ställt utom allt rimligt tvivel. Jag tror man måste sätta sig på andra sidan tankemässigt. Vill jag leva i ett samhälle där man kan bli oskyldigt dömd?

Carl-Gustav Fridolfsson hade en önskan till inrikesministern, att det ska bli lättare att upp kameror. Bilder på tjuvarna eller registreringsnummer gör det lättare att lagföra dem.

Anders Ygeman svarade att en utredning pågår i detta nu.

Under kvällen pratades det mycket om internationella ligor.

– Det låter som att alla brott görs från Östeuropa, men vi har en hel del brott inifrån också. Jag tror tyvärr svensk rättsväsende dåliga riggade på stölder som görs inne och tas ut snabbt. Men jag tror inte bara på att jaga folk i hamnar, sa Anders Ygeman.