Samtidigt är känslan av otrygghet hög bland människor som bor i lokalpolispolisområde Ljungby som består av Ljungby, Markaryds, Osby och Älmhults kommuner.

– I 20 år har vi mätt folks trygghet och om de utsatts för brott under det senaste året, säger Anders Karlsson, polisområdeschef. Det visar sig att området ligger klart under riksgenomsnittet. Vi har räknat på en skala från 0 till 6 och där ligger otrygghetssiffran omkring 1.

Anders Karlsson pekar dock på att vissa områden sticker ut. Strömsnäsbruk i Markaryds kommun är ett sådant, där oron för att utsättas för brott är högre än den faktiska utsattheten.

– Samtidigt minskar brottsligheten, säger Anders Karlsson.

Anders Karlsson anser att det inte är fel att känna sig lite orolig, så att man till exempel låser sin dörr. Däremot är det viktigt att Facebookgrupper, exempelvis Tryggare landsbygd, liksom Operation Grannsämja, är varsamma med vad de skriver, så att de inte skrämmer upp folk.

– Överdriven oro tar vi på största allvar och tänker som följd av den ordna trygghetsvandringar med pensionärer, handikappade och kommunfolk. Vi undersöker om man kan öka belysningen i något område eller om man kanske ska klippa häckar på ett annat ställe.

Undersökningen har utförts av Rikspolisstyrelsen i samarbete med kommunerna. I Ljungby, Markaryd och Älmhult har 900 personer per kommun frågats ut. Av dem har mellan 10 och 15 procent utsatts för brott på ett år.

– En orsak till att folk är oroligare än de behöver kan vara att de ständigt läser om polisens tillkortakommanden, säger kommunalrådet Magnus Gunnarsson (M), Ljungby. Det är viktigt att medierna ger en relevant bild av verkligheten.

Äldre personer är rädda för att gå ut ensamma på kvällarna. Men enligt statistiken löper en pensionerad man i bostadsrätt minst risk för att utsättas för brott, medan en man mellan 20 och 24 år löper störst risk.