I juni betalade Jordbruksverket ut 68,9 miljoner kronor i så kallat mjölkstöd till 3 855 producenter över hela landet. I topp, både vad gäller antalet mottagare och summa, är Gotlands kommun. Även Falköping, Borgholm, Falkenberg och Mörbylånga hamnar högt upp på listorna, visar Nyhetsbyrån Sirens sammanställning.

- Bakgrunden är krisen som många mjölkbönder befunnit och fortfarande befinner sig i, säger Gunilla Paulsson-Lindberg på Jordbruksverkets stödärendeavdelning till Siren.

Pengarna är en del i ett stödpaket som presenterades förra hösten då EU-kommissionen beslutade om en extra insats. Totalt rör det sig om 154 miljoner kronor, varav EU stått för ena hälften och Sverige för den andra.

Jordbruksverket betalade ut den första delen av summan i december 2015, medan den andra delen kommer nu. Bönderna har inte behövt ansöka om pengarna, utan beloppen har myndigheten baserat på den mängd mjölk som bonden har producerat under en viss tidsperiod.

- Det blir ändå ett märkbart likviditetstillskott, säger Paulsson-Lindberg.

Men, det finns en annan sida av myntet.

– Alla pengar är välkomna, men det vi behöver är ett ändrat regelverk och högre mjölkpris. Inte en nödhjälp. På lång sikt är ett engångsbidrag ingen lösning. Det behövs andra åtgärder om mjölkbönderna ska överleva, tycker Malin Gustavsson som driver Östraby Skattegård utanför Ryssby.

Enligt Malin finns det inga tecken på att det pris som bönderna får betalt för mjölken, skulle höjas.

– Nej, inga indikationer alls. Det finns för mycket mjölk i Europa sedan kvoterna för länderna togs bort. Nu producerar varje land för mycket. Och med det fördyrade regelverk vi har här så kommer vi inte i kapp.

– Eftersom jag producerar ekologiskt, så har jag klarat mig. Den branschen ser bra ut just nu. Jag tycker det är ok i dagsläget men det är för att ekopriset är högre. Det är ju efterfrågan som styr.

Lars-Ove Johansson, ordförande i LRF Sydost, är orolig.

– Dessa bidrag är en engångsgrej som kan lösa likviditeten något. Men marknaden har inte vänt och jag är jätterädd att folk kommer att köpa ickesvensk mjölk, som nu när Nya Zeeland har sin säsong. Marknaden kommer att översvämmas igen, säger han.

Lars-Ove har redan märkt att mjölkbönderna har minskat i antal.

– Åker du vid Nötta, Hinneryd och Knäred, så är där knappt ett betande kreatur. Det har ändrats mycket bara det senast året. Åkrarna kommer att växa igen, befarar han.