Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tur att Ljungby är en rik kommun

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Replik

...till Benny Johanssons (M) insändare 23 augusti 2019.

Benny anser att det är felaktigt att i insändare använda siffran 200 miljoner kronor för överföringsledningar för vatten och avlopp Ljungby till Bollstad/Tannåker när det ligger 130 miljoner i budgeten.

När projektet togs upp i investeringsbudgetens långtidsplan i tekniska nämnden i april 2015 var kostnaden beräknad till 160 miljoner av tekniska förvaltningen. Vad jag vet har förvaltningen inte redovisat någon ny kostnadsberäkning.

Om man räknar upp denna siffra med entreprenadindex till dagens kostnadsnivå blir det ca 180 miljoner. Om/när hela projektet blir klart till Bollstad/Tannåker om minst fem år kan man räkna med minst lika mycket kostnadsökning i procent och då blir det cirka 204 miljoner.

Då finns inte kostnaden för cykelvägen medräknad som enligt avtalet med Trafikverket som beslutades i kommunstyrelsen i juni 2019 till största delen bekostas av Ljungby Kommun.

Jag tror att Ljungby kommuns kostnad kommer landa på minst 50 miljoner för cykelvägen. Så totalkostnaden för överföringsledningen och cykelvägen blir troligen minst 250 miljoner kronor.

Jag vill påpeka för Benny Johansson att det är mycket vanligt att vi politiker får beskedet när olika projekt är påbörjade att de budgeterade pengarna inte kommer räcka och att tilläggsanslag på 20-40 procent måste tillskjutas för att kunna slutföra projekten.

Så jag tror inte att de budgeterade 130 miljonerna kommer räcka utan sanningen blir troligen mer än 200 miljoner + kostnaden för cykelvägen.

Den föreslagna överföringsledningen innebär dessutom att avloppsvattnet efter reningsverket släpps ut i Lagan för vidare transport ut i Laholmsbukten utan någon rening av läkemedelsrester med mera. Dessutom finns det både fosfor och kväve med mera i det renade avloppsvattnet som bidrar till övergödning av havet.

Lokala reningsanläggningar med bästa kända teknik och därefter infiltration innebär bättre miljö både vad det gäller läkemedelsrester och näringsämnen och dessutom återföring av vatten till kretsloppet till en kostnad för VA-kollektivet som är mindre än 10 procent av överföringsledningarnas kostnad. Det är tur att vi har kloka politiker och att Ljungby kommun är en rik kommun utan ekonomiska bekymmer.

Tommy Göransson MP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel