Ja, visst går det att åka slalom även på sommaren. Det enda som krävs är en vältrimmad gräsbacke, pjäxor, benskydd, hjälp och ett par mycket speciella skidor.

– Dessa har jag köpt i Österrike från världsmästaren Christian Balek. Skillnaden mot vanliga skidor är att man inte kan sladda eller stanna, berättar Peo Rosenqvist.

Skidorna är korta och utrustade med en typ av larvfötter. Det gäller att ha starka ben och att ha bra balans.

För att öva inför Sverigemästerskapet i Brösarps backar har Peo satt upp sin egen övningsbana i Nicklabacken. Slalompinnarna sitter med bara några meters avstånd, totalt ska det bli 99 övningsåk innan tävlingen den 18 juli.

– Det är bara att åka och åka, ju mer man kör desto bättre blir man. Jag har varit här nästan varannan dag även när det regnat. Jag går ju in i det här för att vinna, säger Peo Rosenqvist.

Hans karriär inom grässkidåkning har hittills varit strålande, men då finns också en bakgrund som rutinerad skidåkare. Peo Rosenqvist är en av tränarna i Vånga och har även tagit hem pris i klubbmästerskapen.

Därför var det kanske inte helt förvånande att han knep en bronsplats under sitt första SM i grässkidåkning förra året. Detta trots att han endast övade vid ett enda tillfälle.

Efter förra årets framgångar fick Peo Rosenqvist blodad tand och köpte då sina egna gräs-skidor. Nu finns det möjlighet för honom att träna året runt.

Att ha egna skidor kan samtidigt ge en ökad chans till vinst under mästerskapet, då han nu kan bättra på utrustningen med bättre glid.

Inför årets tävling är ett 50-tal personer anmälda, en tillställning som lockar till sig skidåkare från hela landet. Det börjar med att man får tävla i lag, där en mediantid för åkarna räknas ut.

De femton bästa går sedan vidare till SM och de individuella grenarna i slalombacken.

– Det handlar om att åka på snabbast tid och jag siktar på vinst. Målet är att hamna på en högre plats än förra året, säger Peo Rosenqvist.