Den tragiska olyckan inträffade i ett mindre samhälle utanför Vittaryd på onsdag eftermiddag. Flickan uppges ha drunknat i en damm på familjens tomt där hon hittades av anhöriga.

– Det ska ha hänt mellan 16.30 och 17.00 på onsdagen. Ambulansen kallades till platsen först, och sedan kom polisen senare, säger Hans Sjöberg, stationsbefäl i Ljungby.

Hjärt- och lungräddning genomfördes och flickan fördes till Centrallasarettet i Växjö, men hennes liv gick inte att rädda.

Polisen upprättade först en anmälan om vållande till annans död.

– Vi gör alltid en anmälan för att kunna utreda saken. Det finns ingen uppsatt misstänkt. Som det ser ut nu är det en tragisk olycka, säger Hans Sjöberg.

Under torsdagsförmiddagen ändrade polisen ärendet till dödsfall genom drunkning.

Ärendet utreds i Kristianstad av polisen Anders Svensson. Han förklarar att man ändrade rubriceringen eftersom man kunde konstatera att det var en olyckshändelse.

– Det är en väldigt tragisk olycka. Det var anhöriga som hittade henne i dammen och drog upp henne. De påbörjade återupplivningsförsök direkt samtidigt som de ringde 112 och fortsatte länge med att försöka få igång andningen, men det gick inte. En läkare i Växjö konstaterade senare att hon var död, berättar han.

Ärendet är nu rubricerat som ett dödsfall genom drunkning utan misstanke om brott.

– Vi kommer att göra en obduktion. Såvida man inte får fram något anmärkningsvärt avslutar vi ärendet, säger han.

Dammen är en prydnadsdamm i trädgården som inte är avsedd att bada i. Anders Svensson uppskattar att den är 60 centimeter djup på det djupaste.

– Det låter som en stor fiskedamm, men det är ingen stor anläggning. Den är bara några meter i diameter, berättar han.

Det finns inga speciella bestämmelser när det gäller prydnadsdammar – till skillnad från när man har pool i trädgården.

– Om man har pool på sin tomt har man skyldighet att se till att det finns något staket runt så att inte någon trillar i, det gäller inte prydnadsdammar. Det kan lätt hända en olycka, säger han.

Drunkningsolyckan är den tredje på kort tid. För bara ett par dagar sedan i Hammarsjön i Strömsnäsbruk och i slutet av mars drunknade en i Majenfors, Markaryds kommun.