Resor som motsvarar en–två timmar med bil från hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar. Men det innebär inte att allt är som vanligt – sunt förnuft och stor försiktighet gäller, säger statsministern.

Utrikesminister Ann Linde (S) motiverar beslutet om att förlänga avrådan om icke-nödvändiga resor utomlands.

– Karantänsbestämmelser är verklighet i en stor del av världens länder, osäkerheten är stor. Det är inte möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa fritt. Avrådan kan förlängas eller hävas innan den 15 juli, säger Linde.

Kan tillåtas

Hon säger att regeringen välkomnar de riktlinjer om turism som EU-kommissionen i dag publicerat.

– Vi välkomnar det och återkommer när de olika delarna analyserats närmare.

Beskedet om att resor motsvarande en eller två timmar med bil från hemorten kan tillåtas ska inte ses som en signal om att faran är över, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

– Tvärtom hoppas vi att människor kan fortsätta ta ansvar. Så här långt klarar sjukvården utmaningen men vi behöver visa solidaritet med vårdpersonal i hela landet. Riskera inte att göra deras redan svåra jobb ännu svårare, säger hon.

Över sommaren

När många länder i Europa börjar prata om exitstrategier påpekar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att det är långt kvar till en "exit" från pandemin.

– De flesta råd vi har gett kommer att vara aktuella över sommaren. Vi ska försöka leverera färdiga direktiv för sommaren till början av juni, säger Carlson.

Han preciserar också vad som gäller för de kortare resorna som nu kommer tillåtas:

– Det förutsätter att man inte träffar äldre eller riskgrupp, deltar i större sociala sammanhang, och har resa och boende som ger minsta möjliga sociala kontakt, säger Carlson.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson förtydligade i samband med presskonferensen att de kortare resorna som kan göras med bil ändå förutsätter att man exempelvis inte umgås i större grupper eller träffar människor som är i riskgruppen. Bilden är en genrebild.

Foto Fredrik Sandberg / TT