– Det är ju jättefascinerande. Att hitta en så ovanlig art är ju roligt och sedan att den hamnat i min trädgård dessutom. Hade den hamnat två hus bort hade ingen reagerat, säger villaägaren Anders Sandh i Hestra, som fått det unika besöket.

Bild 1 av 3 Den sällsynta fågeln brunsångaren har aldrig tidigare setts i Småland. En av dem som lyckats fånga den på bild under besöket i Hestra är Henrik Grahn.

Foto Henrik Grahn

Han gjorde den ovanliga observationen i lördags.

– Det började på morgonen med att jag såg en liten brun fågel, jag trodde först det var en gärdsmyg. Den flög iväg, men sedan var jag ute igen på kvällen. Då kom det en liten sångare och landade bredvid mig. Jag trodde det var en gransångare, men så gick den runt och började smacka, knäppa lite. Då stämde det inte, då blev det cirkus i huvudet.

Han kollade på nätet och frågade fågelskådande kompisar vad det kunde vara för fågel. Till slut kom han fram till att det måste vara en brunsångare. Budskapet spred sig snabbt och redan klockan halv sju morgonen därpå var första besökaren på plats för att titta på fågeln. Under söndagen kom drygt 60 fågelskådare på besök i trädgården. Under veckan har det fortsatt med besökare. Anders Sandh berättar att det har varit folk från Skåne i söder till Norrbotten i norr.

Har inte fågeln blivit skrämd av all uppståndelse?

– Jag håller folk på lagom avstånd.

– Han är så snäll den här lille krabaten. Han är så fotovänlig. Alla är så förvånade, den är så svårfotograferad annars. Men denna är så samarbetsvillig.

Att observationen väcker uppståndelse är inte så konstigt.

– Detta är första fyndet i Småland. Totalt har det gjorts 50 fynd av denna i Sverige, säger Anders Sandh.

Brunsångaren häckar annars i Sibirien och övervintrar normalt i Kina och Thailand, berättar han.

– Så den har flugit väldigt mycket fel, och väldigt långt. Inlandsfynd är väldigt sällsynta, det här kan vara det första.

Hur länge kommer den stanna tror du?

– Han har stannat på övertid redan. I regel stannar de bara ett par dygn och samlar ny energi, bygger upp depåerna. Så varje dag han är här nu är fascinerande. Förhoppningsvis kommer han på rätt kurs igen, jag hoppas den flyttar iväg innan det blir för kallt igen.

LÄS MER: "Sällsynt fågel stannade till i Skillingaryd"