Temperaturen har parkerat över 30-strecket ett par dagar i rad.

Det är inte bara människor som tycker att det är jobbigt i hettan – även hundarna har det kämpigt.

– För mig som hundpsykolog och hundägare tycker jag att det är noll aktivitet på dagarna som gäller för hundarna – och mycket vatten. Sedan ska de självklart få göra sina behov, men det räcker med korta kissrundor när det är som varmast, säger Sara Brorsson som jobbar som hundpsykolog.

Hur mår hundarna i den här hettan?

– Det beror lite på konditionen hos hunden och åldern, men när det är så här varmt tycker jag att man kan dra alla över samma kam. Och de ska inte gå ut på dagarna enligt mitt tycke. Det finns för mycket risker. Hundar tycker om att röra på sig och då är det lätt att de blir överhettade. Det kan gå jättefort och kan i värsta fall leda till döden. Om de behöver motion får man gå upp jättetidigt eller ta midnattspromenader. Då är temperaturen uthärdlig.

En annan sak som hundägare måste tänka på i den här värmen är att undvika gator och trottoarer.

– Det är hemskt att se alla som går med sina hundar på asfalt hela dygnet, även när det är gassande sol. Asfalt blir fruktansvärt varm och risken för brännskador på tassarna är överhängande. Kan du inte själv gå på asfalten barfota eller hålla handen på den i några sekunder – då ska inte hunden gå där. Det gör ont i hundhjärtat att se alla som tar med sin hund in till staden eller till stranden i den här värmen.

Att låta hunden svalka sig genom att bada är inte heller en särskilt bra idé.

– Många tror att det är jättebra för dem att bada, men det kan också bli en ansträngning. Efteråt det ska de upp och försöka varva ner när det är 32 grader i skuggan. Det är bättre att de bara får vara just nu och sedan får man ta promenader och bad sent på kvällen istället.

Sara säger att hon ofta ser att hundägare slarvar med sina hundars hälsa under värmeböljan.

– Det är långt ifrån alla som följer de här råden. Jag ser ju alla som kommer upp med sina hundar och ska bada för att de tror att hundarna också måste röra sig. Jag ser också hundar som inte vill gå på asfalten men där ägarna blir irriterade på hundarna för att de istället går i diket.

Men behöver inte hundarna motion då?

– Man behöver inte ha dåligt samvete för att hundarna inte rör på sig. För de mår inte bra av det i den här värmen. Det är bättre att de är inne och tränar lite lätt hjärngympa där det är lite svalare. Så man ska inte ha dåligt samvete för att hundarna inte gör något på dagarna. Det är bättre att de överlever och mår bra, säger Sara Brorsson.

Tänk dig för när du går ut med hunden under dagen nu när det är så varmt. Den uppmaningen ger hundpsykologen Sara Brorsson alla hundägare.

Att låta hunden bada under dagtid är inte heller en bra idé under värmeböljan, menar Sara Brorsson.