Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ursäkta - det är mitt fel att din tonårings studentmössa kostade en förmögenhet

Artikel 16 av 16
Anders Sjölins krönikor
Visa alla artiklar

Okej. Jag erkänner. Tar din tonåring studenten i veckan - och inhandlandet av studentmössan grävt ett djupt, djupt hål i din plånbok - så är det faktiskt mitt fel. Jag ber tusen gånger om ursäkt för det. Varför det är mitt fel? Jag återkommer strax till det.

Studenttider är det hur som helst. Med start idag så springer avgångseleverna i Ljungby, Markaryd och Älmhult ut mot en förhoppningsvis ljusnande framtid. Först ut är Ljungbyeleverna där såväl Sunnerbogymnasiet som Ryssbygymnasiet har festyra idag. Och Smålänningen är självfallet på plats. Under onsdag, torsdag och fredag storsatsar vi på studentutspringet och kommer att tv-sända drygt 15 timmar totalt från de olika gymnasieskolorna.

Idag sker livesändningen på Smålänningen.se från Sunnerbogymnasiet, och förhoppningsvis kan vi förmedla alla studenters ohämmade glädje rakt genom skärmen och hem till dig. Livesändningar som känns extra viktiga i år, då utspringen fortfarande är färgade av pandemin. Alla som vill får ju som bekant inte vara på plats. Jag hoppas att vi på Smålänningen därmed kan bidra med att sprida lite festglans innan studentfestligheterna tar vid på hemmaplan.

Själv är jag mitt uppe i slutförberedelserna för äldsta barnets student på fredag. Herre min skapare…. Varför började jag inte planera tidigare? ”Att göra”-listan är så här några dagar innan examensdagen fortfarande fullproppad. Stressnivån är påtaglig när checklistan ska bockas av med sonens mamma, och irritationen oss emellan går nästan att ta på. Eller så mycket avbockande blir det nu inte. Mer krassa konstateranden att ”det där får vi fixa senare”.

Men så är det också ett märkligt år att planera en studentfest på. In i det sista har det ju varit oklart vilken nivå man skulle kunna lägga det på. Var det överhuvudtaget en bra idé? Skulle det ens vara möjligt att bjuda in någon? Och skulle man framstå som helt tondöv för pandemins effekter om man skickade ut en inbjudan för tidigt?

Nåväl. En sak som bockades av i god tid var inköpet av en studentmössa. Glad i hågen kom sonen hem och sa ”Du kan vara lugn farsan! Det blev inte så dyrt, jag köpte en av de billigaste varianterna”. 1 700 pix fattigare blev det uppenbart för mig att min och sonens uppfattning om vad “inte så dyrt” är, skiljer sig väsentligt åt…

Men så får jag väl ”för mina gamla synder”. För felet är mitt eget som jag initialt konstaterade. På 90-talet, långt innan jag gled in på den journalistiska banan, drev jag jag ett bolag som hette Studentkompaniet. Unga (nåja), glada och fulla av entreprenörslust ville vi börja sälja studentmössor. Men där och då var marknaden konservativ. En studentmössa hade sett likadan ut i en evighet, och en ny aktör som sålde exakt samma mössa behövdes inte.

Då kom vi på idén att individualisera studentmössan. Respektive elev skulle helt enkelt själv kunna välja exakt hur studentmössan och dess tillbehör skulle se ut. Allt från guldbrodyr med sitt eget namn på brättet, till val av färg på fodret och mycket, mycket mer. Samtidigt förflyttade vi försäljning från butiker till skolorna. Succén var omedelbar, och inom loppet av ett par år hade vi mer än 60 procent av marknaden och bolaget köptes snabbt upp av en större aktör.

Där och då vill jag minnas att den individualiserade studentmössan kostade drygt 350 kronor. Nu 20 år senare alltså drygt 400 procent dyrare. Jo, jag tackar jag. Inte konstigt att det kändes svaga stickningar i vänsterarmen när plånboken skulle tas upp. För förutom ohämmad glädje och sprudlande framtidsoptimism är studenten även ett gigantiskt ekonomiskt slukhål. För oss föräldrar alltså... Sorry alla. Individualiseringen av studentmössan kändes som en bra idé där och då.

Å andra sidan - går det att sätta en prislapp på en lyckad student? Nej, så klart inte. Idag (och de kommande dagarna) sätter vi istället fullt fokus på avgångselevernas sprudlande energi och sugs med i euforin. Följ den gärna på Smålänningen.se.

Anders Sjölin

Chefredaktör, Smålänningen