Sham, Mona Alis dotter, ler busigt och fingrar på Smålänningen kamera. Mona bannar henne, men Sham som är 3,5 år är snart tillbaka och undersöker nyfiket kameran.

I dag lever de tillsammans i Björkhaga, men under tre månader var de åtskilda, då Mona tog sig till Sverige. Monas man är kvar i Syrien.

Mona kommer ursprungligen från Somalia, men flyttade med sina föräldrar till Förenade Arabemiraten.

Där levde hon tillsammans med sin familj, och både Mona och hennes man arbetade inom reklambranschen. När det inte längre fanns arbete tvingades de flytta till Syrien, som Monas man kommer ifrån.

– Det var mitt under kriget och en hemsk tid. Människor dödade varandra och jag var mycket rädd.

I Syrien levde de i staden Homs, som är landets tredje största, och som även har sagts vara revolutionens huvudstad. Homs har blivit känd, eftersom i stort sett hela staden förstörts under kriget.

– Min man drev en liten butik som sålde grönsaker och jag hjälpte honom med den. Men det fanns ingen säkerhet. Grannar gick ut för att köpa bröd och kom aldrig hem igen. Det är något som du inte kan föreställa dig om du inte levt i det.

När Mona fattat beslutet att försöka ta sig till Sverige, reste hon till Turkiet, och där lyckades hon som den enda i gruppen med somaliskt ursprung köpa ett pass och kunde därmed flyga till Sverige. Men resan hade ett pris, och det var tre månader utan dottern Sham.

– Jag ville bara åka tillbaka. Jag visste inte när jag skulle få se henne igen och kände att jag inte kunde stanna utan henne. Men så ringde hennes farbror och berättade att han, Sham och en vän hade landat i Sverige.

– Det var den bästa dagen i mitt liv. När hon såg mig ville hon först försäkra sig om att det verkligen var jag, innan hon trodde på det, berättar Mona.

Hur länge sedan är det du anlände till Sverige?

– Elva månader. Jag hoppas att tiden går fortare tills jag får beskedet om uppehållstillstånd. Det känns som om dagarna går och jag inte gör någonting. Jag är också ensam här, utan min man och min familj. Jag har avslutat mina intervjuer och nu är det bara att vänta, men eftersom det kommer så många människor till Sverige nu tar det extra lång tid.