Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utebad. Låt barnen bada gratis

Våra utebad Kronoskogsbadet i Ljungby och Ringbadet i Lagan öppnade nyligen för säsongen. Det är många barn och ungdomar, men även vuxna, som varje år ser fram emot att grindarna öppnas för att släppa in badsugna gäster. Baden skapar mycket glädje, framförallt för barnen, men speciellt för de som kanske inte kommer någonstans på sommaren eftersom ekonomiska möjligheter saknas.

Förra året drev den styrande alliansen, med Magnus Gunnarsson(M) i spetsen, tillsammans med Sverigedemokraterna igenom att det återigen skulle kosta att gå in på utebaden för de som fyllt 18 år. Detta skulle innebära intäkter för kommunen på 135 000 kr. Det röstade vi Socialdemokrater emot eftersom vi menar att införande av avgift på baden igen kommer att kosta kommunen mer pengar än vad man räknar med att få in.

Under sommaren är våra utebad de platser som är mest välbesökta i vår kommun. En varm sommardag kan Kronoskogsbadet ha totalt över 1000 besökare. Många kommuninvånare lever ett gott liv där man inte behöver vända på slantarna för att få ihop ekonomin mellan löningarna och kan till och med lägga undan en peng. Många kan unna sig utlandsresor eller besök på olika nöjesplatser i landet under sommaren. Men i vår kommun finns även de som varje månad innan lön har ett fåtal kronor kvar på kontot. Människor som aldrig kommer ha råd att unna sig och sina barn en utlandsresa eller ett besök på en nöjespark. Även dessa barn behöver få ett fint sommarlov som de kan se tillbaka på med glädje. Om inte, ökar risken för att de hamnar på en mindre bra väg i livet och blir en belastning för samhället med medföljande kostnader.

En del som läser detta tänker att de får skylla sig själva eller att “den lilla summan har de råd att betala”. Så tänker ofta människor som saknar inblick i hur tufft t ex. en ensamstående förälder kan ha det i sitt liv. Vi Socialdemokrater menar att om vi kan rädda ett barn från att växa upp med en barndom med dåliga minnen så har vi sparat in den kostnaden flera gånger om som den styrande alliansen tror att man kan tjäna i detta fall. Många föräldrar kommer inte kunna ta med sig sina barn till våra utebad för att de inte har råd och prioriterar att det ska finnas mat på bordet. För Magnus Gunnarsson (M) och hans allierade är varje människa bara en siffra på ett papper. För oss Socialdemokrater finns det bakom varje siffra en människa som är värd att uppmärksamma. Vi kommer i kommunbudgeten i höst driva frågan om att det återigen ska vara kostnadsfritt att besöka våra utebad nästa sommar.

I år är allting annorlunda och våra utebad kommer ha stora begränsningar i hur många som får besöka dem. Alternativet hade varit att stänga baden vilket inte var ett alternativ för oss Socialdemokrater i kultur- och fritidsnämnden.

Matija Rafaj

Pia Johansson

Ulla-Britt Storck

Bernt Danielsson

Ulf Hallberg

Leif Salomonsson

Socialdemokratiska gruppen i kultur o fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel