Filmen ”My life my lesson” kommer under den närmaste tiden att visas i samtliga kommuner i Kronoberg. Bakom arrangemanget står länsstyrelsen tillsammans med kommunernas brottsofferjourer och Rädda barnen. Även ABF och kvinnojourerna Blenda och Märta är medarrangörer, och i Älmhult fanns Fontänhuset på plats för att servera soppa till besökarna efter filmvisningen.

När magarna fått sitt fick besökarna, varav en del jobbade med barn i Älmhults kommun på olika sätt, ett antal diskussionsfrågor att fundera över och tillsammans reflektera kring.

– Vi är först i Sverige med det här upplägget, kunde Susanne Jansson, länsstyrelsen, berätta.

Hittills är det 300 som har anmält sig till filmvisningarna i de olika kommunerna.

– I Älmhult har 28 föranmält sig, berättade Olle Karlsson, som är ordförande i Brottsofferjouren.

Brottsofferjouren är en ideell organisation som finns till för de som drabbas av brott, men även för deras närstående. Det kan handla både om rent praktiska saker, och om stöd genom samtal.

– Ärendena har blivit tyngre nu än de var för några år sedan, kan Olle konstatera.

Filmen, som är producerad av Åsa Ekman och Oscar Hedin, hade premiär för runt ett år sedan, och har bland annat visats på ett flertal filmfestivaler.

– Fokus ligger på barn som bevittnar våld, berättar Susanne, som beskriver filmen som finstämd, lågmäld och vardaglig, men med en tydlig underton av något annat.

Man får följa Felicia, som helst av allt vill leva ett normalt liv men har för mycket med sig i bagaget för det, under två år.

Då dokumentären tar sin början har hon kommit hem till sin mamma igen efter några år i olika fosterhem, varav det i flera fanns alkoholproblem, och det i ett hem fanns en pedofil.

I samband med filmvisningen läste Susanne Jansson upp ett brev som Felicia skrivit, där hon berättar om varför hon valde att ställa upp i filmen;

– Jag ville visa att det aldrig är barnens fel när de bevittnat våld. Jag fick aldrig rätt hjälp och det har påverkat hela mitt liv.

Den 19 januari visas filmen i Markaryd, och den 22 samma månad är turen kommen till Ljungby. Filmvisningarna är öppna för vem som helst.