Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldsdåd på skola i Finland – en död

Minst tio personer har skadats och en har dödats i samband med ett våldsdåd i Kuopio i Finland. En misstänkt gärningsman finns bland de skadade. Finlands statsminister beskriver dådet som "fullständigt oacceptabelt".

Händelsen ägde rum i lokalerna till en yrkesskola, något som bekräftas på skolans egen hemsida. Skolan ligger i sin tur inne i ett köpcentrum.

Polisen har avfyrat skott i samband med insatsen och en person, som också ska vara skadad, har gripits. Två av de tio har skadats allvarligt.

"Ingen fara"

– Jag kan berätta att den gripne personen skadades under polisinsatsen. Vi tar hand om personen men jag kan inte kommentera några fler detaljer, säger en presstalesperson vid polisen i östra Finland till TT.

Vittnen uppger för medier att en gärningsman gått till attack med ett svärd.

– Polisen jobbar nu med att säkra byggnaden på platsen. Det finns ingen fara för allmänheten, säger presstalespersonen.

Polisen skriver på Twitter att det cirkulerar uppgifter om att en beväpnad man skulle röra sig i Kuopio, något som man dementerar.

En presskonferens om händelsen är utlyst till klockan 16 svensk tid.

Skakande våldsdåd

Kuopios borgmästare Jarmo Pirhonen är bestört över det som inträffat. För tidningen Iltalehti beskriver han hur dådet skakat om orten och hur hans tankat går till offren och deras anhöriga.

Även statsminister Antti Rinne har kommenterat dådet.

"Våldsdådet är upprörande och fullständigt oacceptabelt. Jag har diskuterat med polisöverdirektören och regeringen följer noggrant situationen. Å regeringens och mina vägnar vill jag framföra kondoleanser till alla anhöriga", skriver Rinne på Twitter.

Köpcentret, som ligger fyra kilometer söder om Kuopio, är avspärrat och kommer inte att öppna under dagen.