Allt möjliggörs via Live på bio - där föreställningar på stora scener kan livesändas världen över till biosalonger. I Kronobergs län är det bara i Ljungby och i Åseda som den här operan visas på lördag.

Nionde föreställningen

På Garvaren är det den nionde och sista livesändningen för säsongen. Sju av dessa har för övrigt varit operaföreställningar just från Metropolitan i New York, till exempel "Aida" och "La Traviata". Från Kungliga operan i Stockholm har "Rigoletto" och "Carmen" sänts.

Men nu är det alltså dags för "Karmelitsystrarna" av fransmannen Francis Poulenc. Den ges nu på Metropolitan med den finländska operastjärnan Karita Mattila i en av de ledande rollerna. Föreställningen är svensktextad.

I Milano

Operan uruppfördes i Milano 1957 och några månader senare sattes den upp i Paris, men det dröjde ända till 1981 innan den gavs för första gången i Sverige.

Föreställningen handlar om nunnor som avrättades under franska revolutionen i slutet på 1700-talet. En av de överlevande nunnorna skrev ned berättelsen som senare gjordes om till både roman, teater och film och opera, där den fann sin form.

Dirigent är Yannick Nézet-Séguin och utöver Karita Mattila finns bland andra Isabel Leonard, Adrianne Pieczonka, Erin Morley och Karen Cargill i ledande roller.