Vårvärmen har spridit sig över hela landet, så även Kronobergs län. På onsdagen var maxtemperaturen i Ljungby 8,1 grader. Medeltemperaturen för hela dygnet låg på strax under 5 grader i länet. Varmast i landet var det i Karlskrona där maxtemperaturen nådde upp till 11,1 grader.

– Det är riktigt varmt för att vara februari, säger Malva Lindborg på SMHI.

Samtidigt som varmluften sveper över Sverige snöade det i söndags i nationalparken Polipoli på Hawaii. I sociala medier har personer noterat att det varit varmare i bland annat Jönköping än på Hawaii i veckan, vilket SVT också skrivit om.

SMHI har inga egna väderstationer på Hawaii men Malva Lindborg har sett över information från den amerikanska vädertjänsten National Weather Service. Ett omfattande lågtryck drog med sig kalluft och snö till den högre terrängen i området, förklarar hon.

– De har tyvärr ingen observation för någon exakt temperatur i den nationalparken men enligt ett citat från en meteorolog på National Weather Service så var det minst nollgradigt, eftersom det var snö, vilket är väldigt ovanligt. Om det stämmer så var det då varmare i både Ljungby, Jönköping och Skövde, där har både medel- och maxtemperatur varit över nollan, säger Malva Lindborg som tycker detta är fascinerande.

– Det är riktigt häftigt faktiskt, säger hon.

Snö på marken i Polipoli nationalpark på ön Maui i Hawaii. Den bergiga delen i området ligger på 1900 meters höjd, enligt TT.

Foto Lance Endo

Kylan slog emellertid inte till på hela Hawaii, poängterar Lindborg.

– Tittar man på observationer från Honolulu så var det 20 grader där, säger hon.

”Riktigt mild luft”

Några 20 grader är det inte i Sverige än, men mildvädret fortsätter ändå den närmsta tiden, enligt SMHI:s prognos.

– Värmen ser ut att hålla i sig hela veckan som kommer med riktigt mild luft på 6–8 grader dagtid och över 0 grader nattetid, säger Malva Lindborg.

På söndag 17 februari kan det dock bli en dipp.

– Det strömmar kanske ner lite kalluft norrifrån, men det ser ut att stanna i höjd med Örebro och Värmland så det verkar bli plusgrader hos er. Söndagen är lite osäker, då kan det bli lite kallare, men sedan återvänder värmen, säger Malva Lindborg.

Då blir det meteorologisk vår

Nu börjar också SMHI:s spaningar efter den meteorologiska våren. Från och med den 15 februari räknar SMHI dagar för att avgöra vårens ankomst.

– För att det ska vara meteorologisk vår så ska det vara 7 dagar i sträck som har en medeltemperatur på över 0 grader. Men våren kan inte anlända innan 15 februari då vi börjar räkna, säger Malva Lindborg och förklarar att allmänheten kan följa vårens ankomst på SMHI.se.

Men även om det skulle bli meteorologisk vår snart så kan vi nog räkna med ytterligare köldknäppar innan vi med säkerhet kan hänga in vinterkappan.

– Det är ju vanligt med ”bakslag” i mars och ibland i april, säger Malva Lindborg.

Daniel Ekman från Jönköping gjorde denna jämförelse på Twitter på onsdagen, bilderna visar temperaturen i Jönköping respektive Haleakalā nationalpark, som precis som Polipoli nationalpark ligger på ön Maui i Hawaii.

Foto Skärmdumpar/Daniel Ekman