Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem får årets Nobelpris i litteratur?

NT:s Margaretha Levin Blekastad om vilka som ligger bra till för att få årets pris.

Haruki Murakami? Svetlana Aleksijevitj? Eller kanske Jon Fosse? Spekulationerna har börjat ta fart inför årets Nobelpris i litteratur.

Förra året var vi många som jublade och hurrade när kanadensiska Alice Munro fick priset. Hon kallades ”den samtida novellkonstens mästare” i Svenska akademiens motivering och det är bara att hålla med. Hon är helt enkelt briljant.

Men i år, då? Vems namn kommer Peter Englund att läsa upp när han kliver ut genom Börssalens dörr i morgon? Det är svårt att hitta någon klar favorit bland de författare de talas om i förhandstipsen i år. Japanske Haruki Murakami är ett av de namn som nämns, liksom kenyanske Ngugi wa Thiong’o, vars Drömmar i krigets skugga kom ut på svenska för två år sedan .

Jag tror att Ngugi wa Thiong’o är en stark kandidat. Ett annat namn som nämns allt oftare är vitryska Svetlana Aleksijevitj. I en serie dokumentärböcker har hon borrat sig djupt ner i den ”sovjetiska erfarenheten” och skildrar krig och våld via intervjuer med enskilda individer.

Nobelpriset har tidigare gått till författare som kan sägas skildra den europeiska erfarenheten, med bland andra Imre Kertesz och Herta Müller som pristagare.

Svetlana Aleksijevitj skulle vara en pristagare i samma linje, men med skillnaden att hon skriver dokumentärt. Frågan är om Svenska akademien kan tänka sig att belöna en dokumentärförfattare.

Det går att spekulera hur mycket som helst. Fundera över vilket språkområde eller vilken världsdel som borde stå på tur.

Förra året gick priset till en kanadensisk författare, det talar mot nordamerikaner som Philip Roth och Joyce Carol Oates. Å andra sidan har priset gått till europeiska författare flera år i rad. 

I flera år har det också talats om den norske författaren och dramatikern Jon Fosse i Nobelsammanhang. För ett par år sedan viskades det om honom på bokmässan i Göteborg. Någon sade sig ha sett en akademiledamot läsa honom på tåget, det skulle tala för Fosse. Han fick inte priset den gången. Kanske är det dags i år.

Klockan 13 får vi svaret.