Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste värna om demokratin

Förintelsens minnesdag den 27 januari

I dag ser vi hur nazismen och rasismen återigen är på frammarsch i världen. Samtidigt som vi ser denna utveckling så frågar vi oss själva hur det kommer sig att förintelsen kunde äga rum. Just den 27 januari, Förintelsens minnesdag, förklarar vi för våra barn, pratar med våra nära och kära om den tiden då tusentals människor mördades.

Det är en dag för reflektion och samtal om människovärde, demokrati och mänskliga rättigheter. Antisemitismen och rasismen tog över Europa steg för steg. Det är en process som vi i dag kan känna igen, inte minst här hemma.

Sverige är ett av världens rikaste länder med en stabil demokratisk tradition. Men vi måste lära oss av historien. Nyligen bevittnade vi hur ledaren för Moderaterna hotade med att fälla regeringen och därmed skapa en politiskt kaos med stöd av (SD) ett år innan valet.

Sverigedemokraterna har nazistiska rötter och antisemitismen genomsyrar partiet. Det finns förtroendevalda för (SD) i kommuner runt om i landet som sprider antisemitism på sociala medier men som fortfarande får sitta kvar.

Vi har sett hur Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson fångas på film när han berättar en historia om hur han tillsammans med tyska nazister i ett slakteri skrek "Die Juden" samtidigt som de sparkade på döda får.

I en tid, då rädsla och oron för utvecklingen i världen befäster sig i vårt land är det av stor vikt att politiker tar ett ansvar för värna demokratin och skapa stabilitet. Inte tvärtom. Det är rädsla som föder hat och det är genom ett gemensamt ansvar som vi beskyddar vår demokrati.

För den 27 januari 1945 var just den dagen som koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz befriades. Denna dag är till för att uppmärksamma och för att hedra minnet av alla som mördades under förintelsen. Det är en dag att manifestera avståndstagande från intolerans, rasism och nazism – i dag och i framtiden.

Thomas Johansson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel