Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(V)ill ge friskola skolskjuts

Låt Lingbygdens friskola behålla sitt skolskjutsbidrag. Den uppmaningen kommer från Vänsterpartiet som skrivit en motion till fullmäktige.

Smålänningen har vid flera tillfällen berättat om den tvist som uppstått sedan barn- och utbildningsnämnden beslutat att dra tillbaka det skolskjutsbidrag på 550 000 kronor om året som Lingbygdens friskola fått av Ljungby kommun sedan skolan startades.

Bidraget sågs en slags plåster på såren när kommunen lade ner byn skola. Men när ansvaret för skolskjutsen flyttades över till barn- och utbildningsförvaltningen prövades beslutet och nämnden kom då fram till att det inte var lagligt att ge en friskola skolskjutsbidrag och en annan inte.

Från Lingbygdens friskola har det lämnats in en protestlista med 830 namn.

Skolan är viktig för orten

Sverigedemokraterna har tidigare lämnat in en motion i frågan, och i den skrev Melena Jönsson: ”På en liten ort är varje servicedel, inte minst skolan, viktig för tillflykt av unga familjer och överlevnaden av byn. Skolan tillhandahåller även lokaler för ortsbefolkningen genom idrottshall för Ling, barnkalas och öppen förskola. Ett viktigt nav för landsbygden”.

Nu har även Vänsterpartiet lämnat in en motion med syftet att Lingbygdens friskola ska få behålla skolskjutsbidraget. Vänsterpartiets Kerstin Wiréhn skriver: ”Vi har skolor i kommunen som är fyllda till bristningsgränsen. Samtidigt har Lingbygdens friskola ekonomiska problem då det kommunala stöder minskar i och med att stödet till skolskjuts dras in.” De ser stödet som en form av landsbygdsstöd, och skriver dessutom: ”Partierna brukar, åtminstone i valtider, hävda att hela Sverige ska leva. Därför är det viktigt att visa detta även i handling.”