Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viltolyckorna i Kronoberg måste minska!

Utvecklingen av viltolyckor i Kronobergs län är oroande och oacceptabel. Antalet viltolyckor ser ut att öka för åttonde året på raken och har ökat med 50 procent på tio år och med 100 procent sedan år 2003. Kronobergs och Kalmar län toppar tyvärr listan sett över landet, där det i vårt län är 31 rapporterade olyckor per 1000 personbilar i trafik. Motsvarande siffra i Kalmar län är 33, för Stockholms län är 5 och för ett skogslän som Västerbotten är det 8 viltolyckor per 1000 personbilar i trafik. Kronoberg och Kalmar är överlägset landets mest viltolycksdrabbade område!

Olyckorna orsakar ett stor lidande både för människor och djur och dessutom samhällskostnader för miljarder. Enligt myndigheten VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) handlar det om samhällskostnader årligen för tre till fyra miljarder kronor. Trafikverket har inte prioriterat dessa olyckor eftersom de sällan sker med dödlig utgång. Deras arbete med Nollvisionen har gjort att viltolyckorna inte fått tillräcklig uppmärksamhet. Nu måste dessa frågor upp på agendan, inte minst sett mot viltolyckan med dödlig utgång 16 december 2019 i Åtvidaberg.

Centerpartiet vill se arbete på flera fronter för att pressa tillbaka olyckstalen. Vi måste ställa högre krav på trafiksäker planering av vägnät och övrig infrastruktur så att viltet hålls borta från vägarna. Trafikverket måste i sin infrastrukturplanering ta större hänsyn till den allmänfara som viltet utgör på vägar och järnvägar.

Det handlar också om att se över vår viltförvaltning. Det vilt som har överstora stammar, till exempel vildsvin, måste förvaltas bättre. Detta måste ske i samarbete både med markägare, jägarkår och våra myndigheter. Centerpartiet vill ta ett samlat grepp och inrätta en viltmyndighet.

Överstora stammar av till exempel vildsvin orsakar också jord- och skogsbruk skador för flera miljarder i landet. Många bönder och skogsägare är förtvivlade. Sverige behöver minska viltstammarna för de gröna näringarnas skull, så att vi kan fortsätta producera livsmedel och använda skogen i omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Per Schöldberg

Riksdagsledamot

Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel