Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Virushärjade Spanien förlänger utegångsförbud

Samtidigt kämpar man med att få in sjukvårdsmaterial – som bland annat köps från Sverige.

Invånarna får bara lämna sina hem för att köpa mat, mediciner eller ta sig till sina jobb.

Förlängningen av utegångsförbudet fick brett stöd, från vänster till höger, med 321 ja-röster bland underhusets 350 ledamöter.

Utegångsförbudet innebär en stor påfrestning för befolkningen, inte minst för kvinnor som lever ihop med våldsamma män, människor som bor i bostäder med undermåliga förhållanden eller personer med psykiska problem, konstaterade premiärminister Pedro Sánchez under debatten. Men det är tyvärr nödvändigt, tillade han.

– Jag är övertygad om att den enda effektiva metoden mot viruset är social isolering, sade premiärministern enligt El País.

Oppositionen kritisk

Trots enigheten i omröstningen fick Sánchez, som företräder socialistpartiet PSOE, skarp kritik från oppositionen under debatten.

– Vi har gett dig allt du bett om, maximal makt, men effektiviteten har varit minimal. Det här går inte bra, sade ledaren för konservativa PP, Pablo Casado.

Casado kritiserade bland annat regeringen för att inte ha stoppat manifestationer under internationella kvinnodagen den 8 mars, då hundratusentals tågade på gatorna, och för att sjukvårdspersonalen inte har tillräckligt med skyddsutrustning.

Hundratals döda på äldreboenden

Antalet som dött i Spanien har överstigit dödssiffrorna i Kina, där utbrottet startade. Sammanlagt har över 4 000 människor mist livet i Spanien, enligt nya siffror på torsdagen.

Viruset har slagit särskilt hårt mot landets äldreboenden, där minst 379 människor avlidit och 1 600 smittats, enligt radiokanalen Cadena Ser. Det innebär att runt 10 procent av landets totala dödsfall ska ha inträffat på äldreboenden.

För att kunna hantera alla döda kroppar har en isrink i Madrid gjorts om till bårhus.

Spekulanter

En försvårande faktor i försöken att få tag på skyddsutrustning till sjukvårdspersonalen är att spekulanter och mellanhänder drivit upp priserna för vissa produkter, enligt utrikesminister Arancha González Laya.

– Vi försöker prioritera långsiktiga inköp från en grupp av mer stabila och etablerade företag för att inte vara beroende av vissa skojare som vi just nu ser på marknaden, säger hon till den baskiska radiokanalen Radio Euskadi.

I onsdags meddelade regeringen att man skrivit ett kontrakt värt 432 miljoner euro (drygt fyra miljarder kronor) med företag i Kina om leverans av bland annat miljontals skyddsmasker, handskar och testkit.

Arancha González Laya säger i radiointervjun att Spanien också fortsätter att köpa materiel från andra länder såsom Turkiet, Tyskland, Frankrike – och Sverige.

Hon går inte in på vilken typ av produkter som köps från Sverige.

Mattias Mächs/TT