Sammanlagt finns det elva hästar på ranchen - en tolfte kommer dit vilken dag som helst. Flera av hästarna kommer från de klassiska raserna inom westernridning; appaloosa, quarter och painter. Men det går att utöva westernridning även på andra raser. Vid Smålänningens besök på ranchen var det en arab och en Welsh cob-korsning, Elicia och Emil, som tillsammans med Eva-Lena och Petra visade upp westernstilen.

– Vi ger både grupplektioner och privatlektioner i westernridning, berättar Eva-Lena. Det finns prova-på-ridning och ibland ordnar vi också kurser och clinics med gästföreläsare i till exempel ridkonst, hästpsykologi och ledarskap.

Dessutom är det möjligt att inackordera hästar på ranchen.

Såväl Eva-Lena som Petra har länge haft hästar som det stora intresset.

– Jag höll på med dressyr tidigare, säger Petra Nyman. Westernrindning började jag med när jag kom i kontakt med Eva-Lena.

Eva-Lena Johansson har hållit på med hästar sedan 5-årsåldern och skolade om till westernridning 2004. Under några år hade hon turridning i Våxtorp i Halland, men flyttade senare till Torpa.

Petra kommer ursprungligen från Trollhättan men hamnade i Kärr i Nöttja. Eva-Lena är från Göteborg men kom efter en period i Halland till Boda i Torpa. De bor bara några kilometer från varandra, och eftersom det i Bjärnhult, granngården till Kärr, fanns lediga lokaler, som det inte behövde läggas ner allt för mycket jobb på för att få en ordentlig stallbyggnad, bestämde sig de båda för att satsa på Ängarnas Ranch för tre år sedan.

Båda två lägger ner mycket tid på ranchen, men har också andra yrken bredvid.

– Här på ranchen jobbar vi minst halvtid båda två, säger Petra Nyman.

Vad skiljer då westernridning från annan ridning?

– Westernridningen har sin grund i ranchens arbete. Alla moment är relaterade till det arbete som förekommer på en gård, förklarar Eva-Lena.

Ranchägarna i USA upptäckte för ett par hundra år sedan fördelarna med att häst och ryttare jobbade som en sammansvetsad enhet. Tillsammans skulle man arbeta långa arbetsdagar utan att bli trötta, och om arbetet skedde i en avslappnad form blev det bra resultat. Metoden används än i dag bland boskapsskötare, och det har också utvecklats en tävlingsverksamhet.

– Det finns ett 30-tal tävlingsgrenar inom westernridningen, säger Eva-Lena, men vi har själva inte tävlat.

Det går att tävla i grenar som liknar dressyr eller att man rider längs en bana som påminner om naturen och ranchen, man skall öppna grindar och passera hinder på ett speciellt sätt. Men det kan också vara att rida slalom eller att fånga djur med lasso.

En av tankarna med westernridningen är att ryttare och hästar skall samverka avslappnat, och att det är hästens villkor som huvudsakligen gäller.

Det finns specialträns som är annorlunda med längre tyglar och mjukare bett, och man ändrar inte hästens riktning genom att dra utan med lösa tyglar för man händerna lätt över hästen så att den på det viset ändrar riktning.

Inom westernridning har man annorlunda sadel, med horn, avsett för att till exempel hänga lassolinan eller annan utrustning över.

– Vi är mycket noga med att alla skall ha hjälm här på ranchen, säger Petra Nyman, men det finns kombinerade westernhattar med hjälm inuti, som man kan använda om man vill.

Ängarnas Ranch tar huvudsakligen emot elever från trakterna kring Ljungby och Markaryd. Ibland har eleverna med sig egna hästar men ibland använder man ranchens hästar. Båda möjligheterna finns.