Tidigare i år rapporterade Smålänningen om att Ljungby kommun fått bidrag från Skolverket att testa ett projekt med pulsträningspass under skoldagen.

Nu är projektet i full gång — nyligen fick kommunens lärare en riktig inspirationsinjektion när lärarna från Valdemarsviks, som tog idéerna om pulsträning i skolan till Sverige, besökte Ljungby. Dessutom fick Ljungbylärarna själva testa på pulsträning i workshopform.

— Vi är supernöjda, med både föreläsning och praktiska workshopen. Fått väldigt bra, positiva och fina kommentarer från övriga deltagare, berättar Lina Dürango, lärare på Ryssbyskolan som är en av de som driver projektet.

Mer ork och koncentration

Hittills är det elever i årskurs 5 och 6 på Ryssbyskolan som har korta men intensiva pulspass varje dag. Tanken är att pulsträningspassen ska ge eleverna ökad läsförståelse, förbättrade matematikresultat och att de ska må bättre. Hittills är effekterna riktigt bra.

Annons

— Vi har inte utvärderat färdigt ännu, men i samtalet som lärarna haft med eleverna hittills märker de att eleverna känner sig mycket bättre. De säger att de inte är lika trötta och att de orkar sitta stilla och koncentrera sig längre, säger Kajsa Åkesson som är utvecklingsledare på Barn- och utbildningsförvaltningen i Ljungby kommun.

Forskare ringde

Åkesson berättar också att hon nyligen fått ett samtal från två professorer som vill komma hit och genomföra forskning på det projekt som man drivit.

— Det är helt fantastiskt. Det är två giganter inom forskningen, Eva Hjörne och Roger Säljö som hört av sig. De har tagit del av projektplanen som skrivits och säger att de tycker att den ser spännande ut och att de vill komma hit och forska, säger Kajsa Åkesson.

Eva Hjörne är professor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik och Rolf Säljö är senior professor i pedagogisk psykologi, lärande utveckling och kommunikation, båda vid Göteborgs universitet.

Astradskolan i höst

— Nästa steg är att den 17 maj åker jag och Lina Dürango till Stockholm och redovisar det vi gjort med projektet för skolverket och för två professorer från SU. I slutet av maj kommer sen Eva Hjörne och Roger Säljö för ett första inledande möte, säger Kajsa Åkesson.

Hur det går med forskningsplanerna vet Kajsa Åkesson ännu inga detaljer om ännu. Men oavsett planerar kommunen att inkludera även Astradskolans elever i pulsprojektet till hösten.