– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Om den elev som lade nöten i hennes dryck visste att hon var nötallergiker så är det ju dråpförsök, säger en upprörd Bernt Ralfnert, gymnasiechef på Finnvedens gymnasium.

Det var i onsdags som den dramatiska händelsen på Figy i Värnamo inträffade. En händelse som nu är föremål för en polisutredning.

Plötsligt fick en flicka som är elev på skolan svårt att andas efter en allergiattack.

Nära att kvävas

Hon fördes med ambulans till akuten på sjukhuset i Värnamo. Flickan lades in på intensiven där hon fick hjälp med andningen.

– Hon mår bra nu, dagen efter var hon i skolan. Men det här hade kunnat gå illa, hon var ju nära att kvävas, berättar Bernt Ralfnert.

Annons

Bernt Ralfnert har pratat med personalen om vad som hände. Några elever hade köpt stora mängder av nötter.

Dråpförsök

Flickan satte då upp en lapp där hon upplyste om att hon är allergisk och inte tål nötter. Hon satte den så att alla kunde se den.

– Men lappen revs omgående ned av någon. Sedan lade någon en nöt i hennes dryck och när hon drack fick hon stora problem att andas. En lärare såg det och ringde ambulans.

– Antingen är den elev som har gjort det här helt korkad i roten eller så är det ett rent dråpförsök. Men vi ska hitta den skyldige, säger Bernt Ralfnert.

Flera elever ska förhöras. Enligt polisen finns det ingen utpekad misstänkt för brottet ännu.

Men det är anmält som misshandel och det är skolan som har gjort anmälan.

– Det här är en allvarlig händelse, flickan var illa däran, säger Tommy Thorngren, presstalesman vid polisen i Jönköpings län.

– Vi får se vad brottsrubriceringen blir när vi har hört folk. Jag känner inte till något liknande fall tidigare, lägger han till.