Åk ut i naturen runt Angelstad och sätt igång din smarta telefon! Det tycker personalen på Sagomuseet, som nu lanserar ännu en applikation för att föra den muntliga traditionen vidare.

– Någon frågade mig om det inte var dumt att åka ut i naturen och bara kolla på sin telefon, men jag menar att platserna blir levande på ett annat sätt så här. Det blir ett bra samspel mellan ljud, bilder, berättelsen och den faktiska platsen, säger Per Gustavsson.

Det är han som berättar sagorna som spelas upp i appen. Kompositören Hans Sydow har illustrerat sagorna med ljud och musik, och hans hustru, konstnären Christina Sydow, står för illustrationer och bilder. Sune Hede har skött den digitala konstruktionen av appen, som först kom på tal under förra året.

Annons

– Jag gillar själva kombinationen av ritat och fotat, gammalt och nytt, säger Hans.

”Perfekt utflykt”

– Det är en vända på mellan 45 minuter och en timme, så jag tror att det är en perfekt liten utflykt. Man tar med sig faster och barnen och hunden och har trevligt över generationsgränserna. Genom appen har man ju guiden och kartan med sig, säger Per Gustavsson.

Berättelserna och platserna som finns i appen har inte funnits med i tidigare material från Sagomuseet.

– Men när jag har gjort sägenresor med barnen på Angelstadskolan har vi stannat till här, och de verkade uppskatta historierna, säger Per, som bland annat berättar om näcken vid Skinnesjö 
som kan likna en propert klädd herre, men som avslöjas av hoven som sticker ut ur ena kostymbenet.

För den som vill höra berättelserna live finns tillfälle i helgen. Under lördagskvällen kommer en gemensam vandring att göras med Per Gustavsson, och en konsert med både kompositioner från appen och andra alster kommer att hållas vid Skinnesjö.

app