Jord inleder konserten med att berätta om hur det gick till när de finska tornedalingarna blev svenska. Det var år 1807 som den ryska tsaren inledde ett krig mot Sverige.

–  Sommaren 1809 stod det klart att Sverige förlorat kriget, berättar de.

Sverige tvingades därmed släppa både Finland och Åland, och vart gränsen mellan svensk och rysk mark skulle gå, ja det fick bli en kompromiss. Plötsligt tillhörde Tornedalens finnar – med sitt finska språk - Sverige.

Men det skulle dröja ända till år 2000 innan tornedalsfinska, eller meänkieli, officiellt skulle räknas som ett minoritetsspråk i Sverige.

Efter denna historielektion fortsätter gruppen på temat skola – och framför en sång som bygger på en gammal tornedalsk skolramsa, som barnen övade in för att kunna fem berg i trakten. Sången framförs på, just det, meänkieli.

Annons

De tornedalska visorna handlar annars främst om besvikelse och olycklig kärlek, berättar de.

–  Flickan får inte pojken, pojken får inte flickan, flickan får inte flickan och pojken får inte pojken… Och så där håller det på! skojar Johanna Lindgren, som är en av fyra medlemmar i Jord, och som utöver sång medverkar på flöjt och slagverk.

Övriga medlemmar är Susanne Rantatalo (sång och slagverk), Jan Johansson (sång och dragspel) och Erling Fredriksson (sång, kontrabas och gitarr).

Alla fyra har inte oväntat sitt ursprung i Tornedalen.

Det är folkmusik, ofta i flera stämmor, som gruppen framför. Grunden är traditionella tornedalska folktoner, men de har också valt att inspireras av folkmusik frånandra delar av världen.

Jord har funnits sedan 2001, och har under åren gett ut flera skivor.

I tisdags spelade de i Älmhults Folkets hus, och efter spelningen i Ljungby på onsdagen väntade ännu en i trakterna, nämligen i Kulturhuset i Markaryd. Till Ljungby hade uppskattningsvis ett 80-tal personer kommit för att lyssna.

Samtliga tre konserter är en del av projektet Musikriket, som är ett samarbete mellan Musik i Syd och fyra småländska kommuner.

I Ljungby har konsertserien gått under namnet Plötsligt en torsdag, vilket den här gången blev till Plötsligt en onsdag. Liksom tidigare evenemang på Grand medverkade även Ljungby musikskola, som inledde kvällen med att spela några låtar.