– Muslimer i en kommun som Ljungby måste ha en moské. Det finns många muslimer här, och det känns inte rätt att det inte finns någon plats där man kan hålla till exempel fredagsbönen, säger Abdelhak Lahouaichri, som nu ber kommunen om hjälp med att hitta en lokal.

Annons

– Jag har märkt att frågan är väldigt politisk. Det finns folk som avskyr muslimer, men vi utgör en stor del av Sverige. De flesta som har kommit hit har accepterat att de inte kommer att kunna återvända till sina hemländer, att deras barn ska växa upp här. Då behöver man ha möjlighet att kunna utöva sin religion, säger han.

Abdelhak Lahouaichri kom till Sverige från Marocko. Under tiden i Sverige har han bland annat bott i Skellefteå och Umeå. Abdelhak Lahouaichri ställer sig tveksam till att starta en förening här, eftersom han upplevde att det i Umeå var besvärligt att de som ledde föreningen hade så olika åsikter om hur en ny moské och dess verksamhet skulle utformas.

– Vi kanske får starta en förening, men det är tråkigt om den blir för beroende av mig, säger han.

Han vill att en mötesplats för muslimerna i kommunen ska vara öppen för alla utövare av islam, både sunni- och shiamuslimer, och alla andra som är nyfikna på religionen, oavsett politiska eller ideologiska krav och besökarnas härkomst.