Nanne Bergstrand fick i går fick han möta både en stor publik och ett flertal av sina gamla fotbollsvänner. Många ville lyssna till berättelserna, då han återvände till byn.

– Varje gång man kör igenom Markaryd kommer det upp känslor. Det var en trygghet att växa upp här, berättar Kurt-Arne "Nanne" Bergstrand.

Denna nionde kafékväll höll Bengt-Göran Söderlind åter i frågorna, där det hela startade med en entré till "stand up for the champion".

Det har dock tagit många år från tiden i Markaryds IF till dit Nanne Bergstrand kommit i dag. Kvällarna efter skolan spenderades ofta med att spela fotboll, det fanns tidigt drömmar om att bli ett proffs.

– Vi hade förmånen att spela på en fotbollsplan intill gamla E4:an. Titt som tätt rullade bollen ut på vägen och då tog matchen slut, berättar han.

Som 16-åring började han träna i A-laget. Ett särskilt minne om ett nickmål etsade sig fast på minnet.

Efter en tur till Halmstad BK, återvände han till Markaryd, där många av vännerna fanns kvar. Då spelade han med långt hår, något som ska ha väckt reaktioner.

Annons

– En dam i 50-årsåldern skrek ut på planen i Strömsnäsbruk och kallade mig för hippie, berättar han och publiken skrattar.

Året 1980 var en annan av höjdpunkterna som fick karriären att ta en ny vändning. Det blev ett äventyr i England och de träningsmatcherna han gjorde med Manchester City gick bra. Problemet var att det inte gick att få arbetstillstånd.

Istället började han spela för Kalmar FF, där Nanne Bergstrand senare blev tränare. En tanke som växt fram genom åren.

– Jag fick en idé om att det var något man kunde sysselsätta sig med. Den som kan se helheten med fotboll har bra förutsättningar till att bli en bra tränare, berättar han.

Resten är, som man brukar säga, historia. Nanne Bergstrand gick mellan olika klubbar och lyckades till slut ta Kalmar FF både till vinst av Svenska Cupen och av Allsvenskan.

Han hyllades i går av sina forna lagkamrater. En av dem var Mikael Ragvald, som bland annat fått en supporterklubb uppkallad efter sig.

– Jag är stolt över dig som tränare, utan dig hade jag inte kommit så långt som jag gjorde i Helsingborg, sade han.

I dag har Nanne Bergstrand lagt tränarkarriären bakom sig, i alla fall tillfälligt. I juli blev det klart att han skulle lämna Kalmar FF. Var han nu tar vägen är inte bestämt.

På webbsidan fotbollstranfers.se talas det om flera klubbar som söker nya tränare till nästa säsong. Bland annat Malmö FF, Djurgårdens FF, Hammarby IF och IF Elfsborg.

– Jag har inte ännu sagt att jag ska sluta, säger Nanne Bergstrand.