Johan och Jenny bor med sina barn Ella och Vera i en rymlig trävilla utanför Skillingaryd. De flyttade in för ett och ett halvt år sedan och har renoverat hela första våningen. När man kommer in i hallen är det tydligt att de har lagt ned mycket tid och energi på sitt nya hem.

Pärlspont, fina trägolv och genomtänkta materialval välkomnar besökare i den rymliga hallen med rejält tilltagen takhöjd. Redan från ytterdörren kan man se familjens drömkök. De har levt med det i ett år och är fortfarande lika nöjda med rummet nu som då det först stod färdigt.

-Eftersom vi har ett hus på en gård ute på landet så var det viktigt för oss att hålla stilen när vi började renovera. Vi ville göra det ordentligt från början för att ha ett hem som håller länge, säger Johan.

När de började titta runt efter kök var det inte lätt att hitta ett som kändes helt rätt.

Foto Simon Nestor

Fler kök från Lidhults

-Vi tittade runt hos olika leverantörer men insåg snart att det skulle bli svårt att hitta ett som skulle passa in.

Deras kök är stort och rymligt och det visade sig vara svårt att hitta någon som kunde leverera det som familjen Ideskog önskade.

-Det blev ju några speciallösningar. Vi ville använda hela rummet och utnyttja ytan fullt ut, säger Jenny.

Dessutom står vedspisen där den står.

-Till slut fick vi ett kök som passar både oss och huset, det var viktigt för oss.

Bild 1 av 7

Foto Simon Nestor

Läs mer om företaget

Unikt och tidlöst

Material och kvalitet var två viktiga faktorer för familjen.

-Jag arbetar själv med trä dagligen och uppskattar därför massiva träkonstruktioner. De både håller bättre och ger en känsla av kvalitet. Lidhults jobbar med massivt trä och har som alla andra standard men de gör gärna specialanpassningar.

När de behövde ett skåp som var 47,5cm istället för standard så var det inga problem.

-Det var aldrig något krångel utan de verkade snarare tycka det var roligt, säger Johan.

Jenny berättar också att de fick hjälp när de behövde.

-De kom med bra idéer för hur vi kunde inreda och jag upplevde att de var väldigt ärliga. Vi fick ta besluten tillsammans med säljaren och det visar på gedigen erfarenhet, säger hon.

Att Lidhults dessutom är ett familjeföretag som funnits i 75 år var pricken över i:et, menar hon.

-Det är kul att ha något som inte är massproducerat utan som bara finns hos oss, samtidigt som det är småländskt hantverk.

Foto Simon Nestor

För alla generationer

Först var de tveksamma till om de verkligen skulle investera i ett riktigt fint kök.

-Vi sa först att vi ju har småbarn, då är det inte värt att satsa på ett fint kök. Men när vi pratade med Johannes på Lidhults Kök och Interiör så fick han oss att tänka om, säger Johan.

Jenny berättar att de till slut landade i att ett högkvalitativt kök skulle vara hållbart nog för att stå emot det mesta, även med småbarn i hemmet.

-Det har funkat väldigt bra med barnen. Vi har ett stort umgänge med många barnfamiljer och vi är aldrig nervösa för att köket ska ta skada, allt är tillverkat av så stadiga material.

Om något trots allt skulle hända är det inte hela världen, menar Johan.

-Då kan vi ju alltid komplettera i efterhand. Lidhults kommer ju alltid finnas kvar, säger han.

Förverkliga ditt drömkök